Ze lijken zo lekker rustig en Zen, die Droomdenkers… gevoelig, fantasierijk, in gedachten verzonken…
Maar er zit vaak ook een intense, heftige kant aan de temperamentvolle kinderen met een sterke wil, waar emoties lijken op explosies. Voor ouders is het vaak ‘als donderslag bij heldere hemel’… tot je de signalen beter en eerder leert herkennen.
Voorkomen van driftbuien
… is echt stukken relaxter dan ze ‘genezen’. Praten tegen een kind midden in een ‘driftbui’ is kansloos en leidt tot meer gedoe. Straffen en belonen werkt bij deze kinderen zelden.
Verbetering begint bij herkenning
De buienradar wacht ook niet tot de bomen plat tegen de grond liggen om aan te geven dat er een storm komt. Helaas zien ouders vaak aanwijzingen over het hoofd, gewoon omdat ze niet beseffen dat het kleine signalen zijn van veranderingen in de atmosfeer 😉
(Het mooie is wel dat je niet alles zelf hoeft uit te dokteren. Vele specialisten op dit gebied en ervaringsdeskundigen hebben hun gouden tips met mij gedeeld, die ik doorgeef in mijn cursus en boeken.)
Signalen voor naderende weersomslag
Een ‘driftbui’ is vaak een uiting van opgelopen frustratie. Let bijvoorbeeld eens op of de volgende dingen bezig waren voordat je kind ‘ineens’ ontplofte:
– hij stelde veel vragen en vond geen antwoord bevredigend
– hij mopperde op traagheid van dingen, bijvoorbeeld een tablet of game
– hij bewoog veel, druk, of zat juist opvallend lang op één plek
– er werd gesard tegen of door broers/zussen
– hij vroeg om snoep of bleef (zoet) drinken
– er waren dingen die jeukten of irriteerden (zoals kleding, een deken, stoel zat ineens niet goed)
– eten dat normaal wel gegeten wordt werd afgekeurd
– en misschien was je zelf moe/druk/gestresst/gedroeg je je anders dan meestal?
Eerder schakelen
Wat natuurlijk ook erg handig is: als je kind zelf eerder aangeeft dat hij of zij ergens behoefte aan heeft.
Dat valt niet altijd mee. Kinderen vatten het ook vaak samen als ‘ik verveel me’ of ‘ik heb niets te doen’ of uitspraken die op ouders vooral overkomen als gezeur.
Vragen om hulp
kan pas als je eerst:
– merken dat je iets (anders) wilt
– voelen wat er nu precies is
– er achter komen wát je dan wilt…
– dat dan ook nog kunnen benoemen
– én weten wat er voor opties in de wereld zijn die zouden kunnen helpen…
Nogal veel
voor een kind! Wat nu als je daar samen aan kunt werken? Als ouder mét je kind? Niet dat je te veel van je kind verwacht – maar wel méér dan alleen over het hoofd van je kind heen beslissen…
Kinderen knappen echt op van inspraak hebben, verantwoordelijkheid krijgen en voorstellen mogen doen voor oplossingen.
Samenwerken
is echt key. Deze kinderen hebben vriendelijk gezegd veel behoefte aan autonomie – anderen noemen dat ‘flink eigenwijs’. Ze willen weten wat er nu zo ‘anders’ aan ze is en jij als ouder kunt maar beter leren hoe je hun vragen beantwoordt. Zo kom je samen tot teamwork binnen je gezin.
‘Ja, dát bedoel ik dus’
Daarvoor heb ik verschillende middelen ontwikkeld:
– lees- en werkboek De droomdenker is inmiddels al door duizenden kinderen gelezen en ingevuld – en aan nog veel meer familieleden getoond, aan leerkrachten en sportcoaches en muziekdocenten.
– Mijn hoogbegaafde puber geeft ook de puber een stem. Het boek brengt ouders en jongeren in gesprek over wat wél kan helpen om de puberteit ontspannen door te komen, met een gevoel van tevredenheid over wat er geleerd kan worden in deze belangrijke periode van groei.
Kijken en luisteren
Doordat ik zulke goede reacties kreeg van (groot)ouders over mijn boeken en presentaties, wilde ik verder kunnen gaan voor gezinnen. Daarvoor heb ik een compacte, praktische cursus gemaakt – noem het gerust een gebruiksaanwijzing voor gezinnen waar hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit en beelddenken een rol spelen.
De online Cursus Hoogbegaafdheid is ideaal voor wie graag hoort en ziet bij het leren. En er zijn maar liefst vier e-books voor wie ook graag leest – inclusief De droomdenker!
Bonus!
Wil je het boek graag ook in de papieren versie (want het invullen is juist geweldig)?
Goed nieuws: bij de cursus krijg je een boek naar keuze via de post. Kies uit Mijn hoogbegaafde puber en De droomdenker!
Word zelf de driftbuienradar van je kind
Check dus nu of deze cursus precies is waar jullie nu in de vakantie behoefte aan hebben. Een deel van de cursus kun je samen met je kind bekijken (vanaf pakweg 7 jaar). Informatief en volgens de gebruikers vol eyeopeners. Maar oordeel vooral zelf – en maak even een aantekening voordat je begint, anders ben je ze straks al vergeten… die totaal onverwachte driftbuien!
(c) Suzanne Buis