• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
Karin van Toor 1, Musica EduArta LLConcert

‘Mijn hoogbegaafde puber van Suzanne Buis is een echte aanrader,’ zegt Karin van Toor. Karin is muziekdocent en hoogbegaafdheidsdeskundige bij Musica EduArta, voor Advies en Support voor Creatieve Hoogbegaafden. ‘Het boek is inspirerend voor ouders, maar ik denk zeker ook voor de jongeren zelf. In het boek bespreken hoogbegaafde jongeren zeer openhartig wat andere mensen zouden moeten weten over hoogbegaafdheid, wat beter zou kunnen, wat ze daarvoor nodig hebben en wat ouders en leerkrachten beter zouden kunnen doen.
Heel veel duidelijke en concrete antwoorden wanneer wij als ouder, begeleider of docent maar echt naar ze luisteren en ze serieus nemen.

Plusklassen die je elk kind gunt

Schokkend om te lezen dat er nog steeds zoveel vooroordelen, ondeskundigheid en misdiagnoses zijn met alle gevolgen van dien. Maar ook dat er goede initiatieven zijn op school, waardoor een moeder zegt over een plusklas ‘Zulke klassen zou je élk kind gunnen, liefst elke dag’.

Onderpresteren voorkomen

Wanneer een hoogbegaafde puber toch vastloopt worden er mooie oplossingen gevonden. Zoals de aanpak van frustratietolerantie door een yogajuf, die ook gitaarles geeft, van boksen, musiceren en worstelen tot paardrijden en langeafstandzwemmen.
Door mijn expertise onderpresteren ben ik mij natuurlijk er steeds meer in gaan verdiepen. Het blijkt dat één van de factoren die duidelijk een verschil maken bij voorkomen en keren van onderpresteren, is te zorgen voor buitenschoolse activiteiten.
Dit blijkt ook uit de reacties van ouders in het boek. Een moeder vertelt dat ze altijd haar kinderen heeft gestimuleerd om te leren, te sporten en uitdagingen aan te gaan. Een andere moeder stimuleert haar kinderen om goed te worden in bijvoorbeeld dans of voetbal. Zo leren ze omgaan met frustraties en tegenvallers, en ze ontdekken dat ze kunnen doorzetten. Ook hoogbegaafde pubers zelf geven aan op zoek te gaan naar leuke, nieuwe dingen, zoals muziekinstrumenten, informatieboeken van de bieb, online te zoeken naar interessante dingen en eigen dingen te ondernemen die je verder helpen. Vandaar dat dit boek ook zeker een inspiratieboek is voor hoogbegaafde jongeren.

Motiverend verhaal over talent

In het laatste hoofdstuk komen deskundigen aan bod wat een zeer waardevolle aanvulling is. Zo brengt Luk Dewulf een enthousiasmerend en motiverend verhaal over hoe talenten en resultaten hand in hand gaan. Hij vertelt wat talent is en hoe je vaardigheden kunt ontwikkelen om meer uit je talent te halen.
In dit boek komt duidelijk naar voren welke niet-cognitieve factoren een rol spelen in het leven van hoogbegaafde pubers. Precies het boek wat ik nodig had als ondersteuning voor het onderzoek in het kader van mijn ECHA scriptie, omdat zo duidelijk vanuit verschillend perspectieven het presteren toegelicht wordt, wat niet werkt en zeker ook wat wél werkt en hoe het beter kan. Mijn hoogbegaafde puber is echt een mooi boek wat je in één keer vol herkenning uitleest. Suzanne Buis bedankt!’
Musica EduArta biedt ondersteuning voor creatieve hoogbegaafden en hun omgeving. Via lezingen, workshops en coaching biedt Karin van Toor informatie over onderpresteren en wat je als ouder kunt doen om je kind te ondersteunen.
Meer lezen, ook in diverse e-books van Music EduArte, kan op https://www.musicaeduarta.nl