• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
IMG_2143

Vakantie is voor een hooggevoelig kind niet altijd gelijk genieten. Voor een hooggevoelig en strong-willed kind is het dubbel wennen, schrijft Gevoeligheid Grootbrengen in de nieuwsbrief. Een paar tips om met gevoelige kinderen op vakantie toch lekker te kunnen ontspannen!

Structuur

Met de vakantie verandert de dagelijkse structuur vaak veel. Zorg dat de dagen een heldere structuur hebben voor je kind. Dat kan best even wennen zijn als je het zelf juist zo fijn vindt om de structuur tijdens de vakantie los te laten, maar geeft je wel meer rust. Gebruik pictogrammen voor de kleintjes.

Voorbereiding

Betrek je kind bij de voorbereiding. Laat je kind zien waar jullie naartoe gaan en beantwoord vragen. Betrek er eventueel (op een speelse manier) één van de knuffels van je kind bij: “Beer wil ook mee met vakantie. Wat zeg je, Beer? Je vindt vakantie heel leuk, maar ook een beetje spannend? O, jouw beer zegt dat hij een paar vragen heeft. Hij wil graag weten of hij bij jou in bed mag slapen. En hij wil graag weten of je daar ook frietjes kunt eten” etc.

Tot zichzelf komen

Juist voor een hooggevoelig kind kan het een flinke uitdaging zijn om tot zichzelf te komen. Al helemaal voor een HG&SW-kind. Als prikkels vaker tot je bewustzijn doordringen, als je beter door hebt wat anderen van je willen, wensen, eisen en je daar graag aan wilt voldoen omdat harmonie in de verbinding zo belangrijk is (hooggevoelig)… dan kan het zomaar gebeuren dat je met name met je aandacht naar buiten gericht bent. Al helemaal als je diezelfde buitenwereld zo’n fantastische bron aan belevenissen is en je die belevenissen dus graag opzoekt (strong-willed). Zie dan maar eens je aandacht nog naar binnen te keren. Om tot jezef te komen. Om je lichaam te voelen, te voelen wanneer het teveel is, wanneer je honger of dorst hebt of moe bent. Om te voelen wat je nodig hebt. Het inplannen van momenten van rust kan bij een hooggevoelig kind werken. HG&SW-kinderen kunnen zich daar, zeker als ze nog jong zijn, flink tegen verzetten. Vind daarom activiteiten waarvan je weet: die vindt mijn kind leuk (SW-kant) én mijn kind ontspant hiermee (HG-kant). Dat zijn de activiteiten waardoor je kind weer tot zichzelf komt.

Start van de dag

Dan ben je als ouders met gevoelige kinderen op vakantie, maar merk je aan het einde van de dag dat je nauwelijks aan jezelf bent toegekomen. Voor ouders kan het óók een flinke uitdaging zijn om aan zichzelf toe te komen. Je dag voelt anders aan als je er een gewoonte van maakt om elke ochtend 10-20 mn de tijd te nemen om tot jezelf te komen. Dat kan door te mediteren (de app headspace is fantastisch), door een ademhalingsoefening te doen met een ontspannende muziek op de achtergrond, door een rondje (hard) te lopen of yoga oefeningen te doen etc. Het maakt niet uit wát, als jij er maar mee tot jezelf komt. Dan start je de dag anders en voel je je serener!
Lees meer in het blog van Janneke op Gevoeligheid Grootbrengen

Boektip!

Een fijn boek voor gevoelige kinderen op vakantie: De droomdenker, de Lizzy-meidenboekenserie, ook in Dyslexie-lettertype en fijn puzzelen met het Grote Jill Spelletjesboek!