• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home

Iedere dag een gedicht is een project van Hans en Monique Hagen. Door dagelijks een gedicht te lezen en er even mee te ‘spelen’ krijgen kinderen een prettige leeservaring. Dat het kort en speels is, is vooral fijn voor kinderen die moeite hebben met taal en/of lezen. Veel droomdenkers vinden taal leuk om mee te spelen, maar lezen kan wel een probleem zijn. Zij kunnen erg genieten van de klanken in gedichten, dus probeer eens uit hoe ze het vinden om samen gedichten te lezen!
Zie bijvoorbeeld dit gedicht van Marion van de Coolwijk, expert op het gebied van oa leesonderwijs en dyslexie. Bij elk gedicht vind je leuke opdrachten, waarbij je ook kunt praten over hoe lezen soms niet makkelijk gaat.

Lttrs

Lttrs
mt zsntwntg lttrs
mkn mnsn wrdn.
mt zsntwntg lttrs
schrvn mnsn vrhln.
twntg mdklnkrs zs klnkrs…
knnn w wrdn mkn zndr klnkrs?
knnn w vrhln schrvn zndr klnkrs?
ls j dz tkst bgrpt…
ls j dz tkst knt lzn…
Dan wel!
Marion van de Coolwijk uit ‘Eis ijs,’ zei zij – fontein

Opdracht bij dit gedicht

* Lees het gedicht Lttrs hardop. Het gaat mkklkr dan je denkt. Je hersenen vullen vanzelf de juiste klinkers in.
* Schrijf een zin op een blaadje. Time hoe lang je erover doet. Schrijf dan dezelfde zin zonder klinkers – neem weer de t d op.
Gek hè, de tweede keer schrijf je minder letters, maar je doet er langer over. Je bent niet gewend om op deze manier te schrijven.
Knnn w wrdn mkn zndr klnkrs? Jawel! Maar of het handig is…
Deze opdracht en nog veel meer andere prachtige manieren om te spelen met gedicht-en-taal, vind je op de website van Hans Hagen.
Mooie uitdagingen met taal voor in de klas, echt verrijking ook voor jonge schrijvers – en natuurlijk ook voor wie thuis wat spannender dingen wil leren over taal, schrijven, lezen en spelen met letters, woorden, taal en beeld!

Gratis download: lessen over gedichten maken, gedichten lezen, gedichten schrijven

Deze les/folder is hier gratis te downloaden op de website HansHagen.nl

Makkelijker lezen met dyslexie

Voor veel kinderen die moeite hebben met lezen is het Dyslexielettertype een uitkomst. Van de Lizzy-serie zijn nog delen evrkrijgbaar in dit speciale lettertype. Wil je er meer over lezen, kijk dan hier op de site van Suzanne Buis (onderaan staan voorbeelden van dit lettertype).
Kinderboeken in Dylexielettertype bestellen? Klik hier!

Meer lezen, luisteren en leren over het begeleiden van kinderen met voorkeur voor beelddenken?

Suzanne Buis Mijn hoogbegaafde puber