• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
1EDCD6CF-1072-4FB6-8B29-F249A6C692DB

Schrijfster Suzanne Buis uit Limmen levert de Noord-Hollandse bijdrage in het boek ’Van bij ons’, waarin volksverhalen uit de twaalf Nederlandse provincies zijn gebundeld. Haar verhaal speelt zich af op de eeuwenoude Zanddijk tussen Bakkum en Limmen, waar boeren en monniken in de middeleeuwen strijd met elkaar leverden.
’Karma op de Zanddijk’ heet Suzanne Buis’ bijdrage in het boek ’Van bij ons’ dat is samengesteld door Margot Senden, die het boek heeft voorzien van sprookjesachtige illustraties.
„Het idee van Margot Senden was om oude volksverhalen in een modern jasje te gieten en toegankelijk te maken voor kinderen”, zegt Suzanne, schrijfster van onder meer de kinderseries over Floortje Bellefleur en Lizzy.
Vertellen
Het is bijna knap dat ze nog tijd heeft gehad om een hoofdstuk te schrijven in de bundel volksverhalen. Suzanne Buis doet namelijk heel veel. Ze is ook coach in het door haar opgerichte Droomdenkers Talentcentrum voor hoogbegaafde en hoogsensitieve kinderen. Voor volwassenen schrijft ze verhalenbundels over hoogbegaafdheid. Ze treedt op als docent storytelling en doet nog veel meer. ,,Soms hoor ik wel eens: Suzanne, je doet zoveel tegelijk, je zou je meer op één ding moeten focussen. Maar ik vind juist de afwisseling leuk. En bovendien komt het allemaal neer op verhalen vertellen. Dat is wat ik doe, op allerlei verschillende manieren en platforms.’’
In elke provincie vroeg Margot Senden een auteur voor een volksverhaal. „Voor Noord-Holland vroeg ze mij. Waarom? We kennen elkaar al langer via het netwerk van schrijvers, dat niet zo groot is. We hebben regelmatig contact via Facebook. Zij vindt mij leuk en ik haar.”
De inspiratie voor de Noord-Hollandse sage haalde Suzanne van dichtbij. Ze dacht meteen aan de Zanddijk in Limmen, dicht bij haar Droomdenkers Talentcentrum. Ze is zeer geïnteresseerd in verhalen over haar leef- en werkomgeving. Wanneer ze als coach met kinderen, jongeren of volwassenen de natuur in gaat, helpt het om spelenderwijs te ontdekken en te leren.
Slachtoffers
De Zanddijk is een prachtig weggetje dat vanuit Bakkum-Noord loopt richting Limmen. Al was het anderhalf jaar geleden helemaal niet zo schilderachtig, toen twee vrouwen op de Zanddijk werden aangereden en daarna gestoken. Deze ’stekende automobilist’ maakte elders nog meer slachtoffers. Hij is inmiddels gepakt en veroordeeld.
„Toen had ik mijn verhaal al gekozen. Dat was balen. Het moet geen ’besmette plek’ zijn natuurlijk’’ zegt Suzanne. ,,Maar het is alweer enige tijd geleden en door de coronacrisis was de lancering van het boek ook nog uitgesteld. Dus intussen kan het wel.”
Het verhaal rond de jongen Tim speelt zich af in de middeleeuwen. De Zanddijk behoort tot de oudste bekende dijkjes in Noord-Holland boven het IJ. Het was in 1105 aangelegd in opdracht van de abdij van Egmond omdat de landerijen van de abdij overstroomden bij storm. Helaas voor de Castricummers ten zuiden van de dijk was het gevolg dat hun land juist wel overstroomde. Toen de boeren het zat waren, rukten ze gewapend op naar de dijk en maakten er een gat in zodat het water op hun land kon wegstromen naar dat van de buren, de monniken van de abdij.
Maar toen gebeurde het wonder, want geen middeleeuws verhaal zonder goddelijke interventie. De abt nam de schrijn waarin de resten van de heilige Adalbert werden bewaard mee naar de dijk, plaatste hem in de het gat en zie daar, het water trok zich terug.
Daarmee was de kous niet af, want niet veel later was de situatie omgekeerd en hadden de monniken natte voeten. Toen staken zij de dijk door, tot woede van de Castricummers die wederom gewapend optrokken richting het noorden. De monniken hadden er al op gerekend en hun schrijn met de botten van Adalbert meegenomen in de hoop dat de heilige hun zou steunen, maar helaas: ditmaal gebeurde er niets. De monniken kregen klop van de Castricummers. De godvrezende pijdragers waren geen partij voor de harde vuisten van de boeren.
In die gewapende strijd komt dus het jongetje Tim terecht zodra hij met zijn fiets ten val is gekomen op de Zanddijk. Hij wordt wakker in de middeleeuwen en bevindt zich tussen monniken en boze boeren. Suzanne: ,,Ja, het is wel een interessant verhaal. Ik vind het leuk om het te moderniseren en het op te schrijven vanuit het perspectief van een eigentijds kind. Op die manier kun je een eeuwenoud verhaal toegankelijk maken voor kinderen. En niet alleen voor kinderen, ook voor hun opa’s en oma’s. Want er zijn zoveel mensen geïnteresseerd in geschiedenis.’’
Máxima
Voor Noord-Hollandse schrijverszaken moet je bij Suzanne Buis zijn. „Ja haha, misschien is dat wel zo. Bij de provincietournee van Máxima, was ik gevraagd om Noord-Holland als schrijfster te vertegenwoordigen.”
De foto’s heeft ze nog. Enigszins gespannen zit ze aan een tafeltje met Máxima, die alle twaalf provincies aandeed in de aanloop in de periode voordat ze in 2013 koningin werd.
Vijf jaar later, in 2018, kreeg dat verhaal een vervolg. Althans, ze ontmoette Máxima opnieuw. Maar dan toevallig. Voor een seminar was ze uitgenodigd op een afgelegen en autovrij Grieks eiland, schrijft ze in haar blog: ’Waar de jetset met heel dikke jachten kwam aanleggen voor de lekkerste restaurants en ijssalons, en sprookjesachtige bruiloften. Heel gaaf. Je kon er ook nogal goed winkelen’.
In een kleine supermarkt, waar het licht was uitgevallen, stuitte ze in een donkere en smalle gang op een ’nogal grote dame met donkerblond haar’ die ’achter het schap verdween met een zak chips’. Het bleek Máxima te zijn die een stapje terug deed om plaats te maken.
Er volgde een onhandige ontmoeting waarin de schrijfster zei de koningin al eens te hebben ontmoet: ’Op de boot naar Enkhuizen, tijdens de provincietour’. Het antwoord: ’Ja? O. Ik zoek zout en peper, maar ik zie het niet.’
Toen ze even later lopend op straat het verhaal vertelde tegen een metgezel bleek vlak voor haar ’een Nederlandsachtige man te lopen met een vissershoedje op en een polo aan’. Dat was dus Willem-Alexander.
Nu zegt ze: ,,Ja grappig hè? Honderd procent echt gebeurd.’’
Van bij ons, volksverhalen uit de 12 provincies. Samensteller en illustrator Margot Senden. Prijs 22,95 euro. Vanaf 9 jaar. Uitgegeven door Clavis Uitgeverij. www.clavisbooks.com
Bestel Van bij ons bij Suzanne!Bestel Van bij ons bij Suzanne!
© Foto Heleen Vink
Koen van Eijk
29 juni @Noordhollands Dagblad Editie Kennemerland