• 0 Items - 0,00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
moe-en-moedeloos-puber-shutterstock_1895928658-1-scaled-e1629132872362

‘Hoe moet ik dit nu lezen…’ verzuchten leerkrachten en ouders wanneer kinderen een slordig handschrift hebben. Een onleesbaar handschrift helpt niet om beter ingeschat te worden op school. Voor zeer intelligente kinderen kan het heel frustrerend zijn. Ze willen hun verhalen graag kwijt, maar schrijven kost moeite…
School weet er ook niet altijd raad mee als een kind niet leesbaar leert schrijven. Vaak worden er schrijfoefeningen gegeven en moeten kinderen ‘meters maken’ of dagelijks oefenen.
Maar de eerste vraag die eigenlijk gesteld moet worden: 

‘Hoeveel moeite kost het dit kind om de pen vast te houden?’

Als het lastig is om de pen ast te houden, merk je dat aan spierspanning in en rond de hand, arm, schouder, kaken en mond van het kind. De pen valt vaak of wordt steeds opnieuw vastgepakt. Vingers doen zeer of verkrampen. Het kan zelfs dat het zien van een pen of het horen ‘we gaan schrijven’ spanning en stress veroorzaakt bij een leerling.

Dit kan allemaal te maken hebben met primaire reflexen die niet (goed) geïntegreerd zijn.
Oefenen met blijven schrijven helpt dan niet, dat frustreert dan alleen maar meer.
Carla van Wensen is een van de bekendste specialisten op dit gebied in Nederland. Zij geeft trainingen waar onder andere het ‘onleesbare handschrift’ ter sprake komt. Hier kun je er iets meer over lezen:

Carla legt uit dat wanneer de grijpreflex nog niet goed geïntegreerd is, elke prikkel van de hand ervoor zal zorgen dat deze weer opengaat. ‘Het kind zal de pen steeds steviger vasthouden (vuistgreep) om ervoor te zorgen dat zijn pen niet uit de handen glijdt. Netjes schrijven of binnen de lijntjes kleuren zal daardoor veel moeite kosten of gewoonweg niet lukken. Of: Het kind dat niet stil kan zitten, wil dat wel, maar het lukt hem niet omdat de oprichtreflexen niet geïntegreerd zijn. Het zal gaan hangen op zijn stoel, wiebelen, en regelmatig afdwalen met zijn gedachten.
Lees verder op de website van Carla van Wensen.

Hulp bij slordig schrijven

Wil je aan de slag om te onderzoeken of dit de reden is waarom jouw kind een slordig handschrift heeft? Suzanne Buis is opgeleid door Carla van Wensen op het gebied van Brein en Bewegen. Boek een coachingsessie