Home » Een hoogbegaafde kleuter? Een hoogbegaafde baby? Hoezo?!

Een hoogbegaafde kleuter? Een hoogbegaafde baby? Hoezo?!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het kan ongemakkelijk zijn om te vermoeden dat je een hoogbegaafde baby hebt. Begrijpelijk, want hij kan niet praten of een test maken. Hoe kun je nu weten of een baby hoogbegaafd is? 
Bij baby’s, peuters en kleuters wordt doorgaans gesproken over een ontwikkelingsvoorsprong, wanneer er vermoeden van hoogbegaafdheid is. Aangezien IQ erfelijk is, kun je er als hoogbegaafde ouder beter rekening mee houden dat je jonge kind ook eigenschappen heeft die bij hoogbegaafdheid passen.

Wanneer rekening houden met hoogbegaafdheid?

Ben je zelf hoogbegaafd, heb je hoogbegaafde oudere kinderen, ‘heerst’ hoogbegaafdheid in de familie? Weet je soms niet zo goed wat je voor je baby of peuter kan doen, die erg boos kan worden, veel huilt, gefrustreerd lijkt, weinig slaapt?
Heb je soms het gevoel dat jouw kind veeleisend is en je claimt?
Houd er dan rekening mee dat je kindje misschien (zeer) hoogbegaafd is.

Hoe kun je zien of een baby hoogbegaafd is?

Hier zijn wat opvallende eigenschappen bij baby’s en peuters die later hoogbegaafd blijken te zijn:
– deze kindjes zijn vaak opvallend alert, houden mensen in de gaten die de kamer binnenkomen en weggaan
– mensen maken opmerkingen over ‘een wakkere blik‘, ‘een oude ziel’
– zelfs de jongste baby’s lijken al echt te luisteren naar volwassenen die praten
– gebruiken al heel vroeg steeds dezelfde klanken om belangrijke zaken te benoemen, zoals fles, speen, een knuffel
– ze zijn opvallend sterk, tillen het hoofd op
– bewegen veel met de handen en vingers
– willen al heel vroeg zitten of in ieder geval overeind
– dreumessen proberen te eten zoals de anderen: ze willen aan tafel zitten, pakken bestek, proberen te prikken en te snijden, willen zelf een bekertje vasthouden

‘Maar mijn baby is juist helemaal niet snel’

Niet alle kinderen die later hoogbegaafd blijken te zijn, zijn ‘snel’. De bekende dingen die veelal vergeleken worden, lopen soms juist niet gelijk met andere kinderen. ‘Kan hij al rollen? Kan hij al kruipen? Praat ze al?’ De typische vragen van mensen in de supermarkt, zullen we maar zeggen. Maar nee, dat doet jouw kindje misschien nog helemaal niet.
Slaapt je kindje heel veel? Is hij of zij juist opvallend ‘traag’ met bepaalde dingen, zoals kruipen of praten?
In dat geval kan het zijn dat het kindje enorm veel informatie in zich opneemt dat de snelle processen plaatsvinden in het brein en het gevoelsleven. Dat levert soms op dat een kind liever een tijdje bekijkt hoe iets moet, voor zich er aan te wagen. Of hij of zij probeert het één keer en besluit dan ‘nee, dit kan ik niet, dus dat doe ik niet’.

‘Maar wat maakt het nu uit of je weet of je baby hoogbegaafd is?’

Misschien vraagt iemand uit je omgeving het aan je. Of je stelt jezelf die vraag. Maar: het helpt echt om je hiervan bewust te zijn als ouder. Het kan meer verklaren dan je denkt: ook bij heel kleine kinderen zijn specifieke eigenschappen en kenmerken van hoogbegaafdheid al aanwezig.
Dit bewustzijn helpt om zogenaamd probleemgedrag aan te pakken. Het kan rust geven te beseffen dat bepaald gedrag vaak voorkomt bij hoogbegaafde kinderen, ofwel baby’s met een ontwikkelingsvoorsprong. Je bespaart jezelf en je baby veel frustratie als je niet vast blijft houden aan wat de ‘standaard’ is voor kinderen in een bepaalde fase.

‘Slechte slapers’

Middagslaapjes worden al vroeg overbodig, of een half uurtje is voldoende, anders slaapt hij ‘s avonds pas om elf uur. Dit komt heel veel voor bij jonge hoogbegaafden.
Vaak doen ze liever een dutje in de woonkamer, dan in een stille slaapkamer.
Huilen als het bedtijd is, heeft bij een hoogbegaafde baby vaak te maken met verveling. Hij heeft snel door dat als je hem neerlegt, hij een tijd op dezelfde plek zal blijven, dat het stil wordt en dat het ‘saai’ wordt. Het welbekende ‘zolang ik hem ronddraag, vindt hij het prima, maar leg ik hem neer dan begint hij te gillen’.

Ga op zoek naar informatie, bezoek bijeenkomsten. Sta open voor de mogelijkheid dat je baby, peuter of kleuter beter gedijt bij andere oplossingen.

Intelligentieonderzoek bij jonge kinderen door de Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong

Herken je erg veel in dit artikel? Overweeg dan bij eventuele problemen hulp in te schakelen van een hoogbegaafdheidscoach, gespecialiseerd in jonge kinderen.
De Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong verricht intelligentieonderzoek specifiek bij jonge kinderen bij wie een ontwikkelingsvoorsprong wordt vermoed. Tijdens het onderzoek wordt gelet op eventuele faalangst, complex denken en creatief omgaan met de vraagstelling. Daarnaast wordt het gedrag zorgvuldig geobserveerd op eventuele signalen van hoogbegaafdheid. Het gaat dan ook niet alleen om de IQ-score! Door dergelijke signalen te herkennen en correct te interpreteren ontstaat een helder beeld van het kind als persoon. Het verslag naar aanleiding van het intelligentieonderzoek levert ouders en leerkrachten handelingsadviezen op waarmee zij goed kunnen aansluiten bij de ontwikkelingsbehoefte van het kind.
Meer informatie over ontwikkelingsvoorsprong vind je op de website van Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
(c) Suzanne Buis, 2 februari 2018

7 reacties

 1. Margriet zegt:

  Bedankt voor deze blog. Het is zo herkenbaar! Zoontje van anderhalf die vanaf dag 1 al zeer alert is, niet willen slapen en alles meteen wil kunnen (zelf doen!!). Op dit moment wil hij alles kunnen wat wij kunnen. Hij smult van taakjes en rollenspel. Het is zeker goed om bedacht te zijn op hoogbegaafdheid om hem beter te snappen. Het zou straks in ieder geval veel verklaren!

 2. MM zegt:

  Toen mijn dochter twee maanden was, wist ik al dat ze hoogbegaafd was. Als ik haar in haar bedje of box legde en het textiel knisperboekje dat naast haar lag, toonde dezelfde bladzijde als toen ik haar er uit haalde, bleef ze maar huilen. Sloeg ik om, zodat ze naar een nieuwe bladzijde kon kijken, dan was er geen enkel probleem. Twee maanden oud en je al vervelen. Vanaf toen wist ik het.

 3. Joke de Witt zegt:

  Toen mijn zoon net geboren was en de verloskundige hem op mijn borst legde, tilde hij direct zijn hoofd op om te kijken waar hij nu weer beland was. En de zeer ervaren kraamhulp viel in die eerste dagen ook een en ander op.

 4. Met name mijn oudste (inmiddels 18) was echt een ‘klassieke’ hoogbegaafde baby. Voldeed aan werkelijk aan álle kenmerken..vanaf de eerste dag..maar.. ik wist het niet. Wist er toen nog niets van.. Consultatiebureau zag dat hij ‘snel’ was maar deed, zei of wist ook niets. Nu denk ik vaak, had ik het maar al geweten. Het had nog niets veranderd hoor, in die baby tijd, maar wel veel verduidelijkt en begrijpelijker gemaakt. En zijn schoolcarrière had wel echt heeeeel anders kunnen verlopen. En dat had wel veel uitgemaakt… Hoewel ik weet dat er veel onbegrip is en veel mensen vroegsignalering ‘onzin’ vinden onderschrijf ik het belang enorm. Dank Suzanne Buis voor de blog 😉

 5. Yaela zegt:

  Heel herkenbaar. Is er ook onderzoek van dit alles in combinatie met hyperalertheid en “geen interesse in eten”? Onze zoon eet nauwelijks, net goed genoeg om het te blijven doen en diverse zkh en specialisten hebben geen idee waarom. Als hij mag spelen tijdens het eten en ik zorg dat zijn eten snel doorgeslikt kan worden, zodat het hem minder afleid, dan eet hij wel prima.

  • Zeer alerte jonge kinderen zullen ook zeer alert zijn op de smaak en de structuur van eten. Het is dus zeker mogelijk dat e.e.a. met elkaar samenhangt en gewoon bij jullie zoon hoort. Je geeft aan dat als hij het snel kan doorslikken, hij wel prima eet. Mogelijk vindt hij het prettiger om voedingsstoffen tot zich te nemen die gemakkelijk door te slikken zijn. Je kunt daar rekening mee houden en op die manier zorgen dat hij voldoende en gezonde voeding binnenkrijgt.
   En niet iedereen is even geinteresseerd in eten. Dit is geen afwijking. Het kan ook gewoon bij je kind horen.

 6. mm zegt:

  heel herkenbaar dat alerte. ik zei altijd dat ze niets wilden missen, zo was het gewoon. slapen? zonde van je tijd! en ja het is frustrerend voor een kindje als hij/zijj wil fietsen voordat het lopen kan. muziek wil nog weleens een fijne invloed hebben….(en dan de klassieken zeg maar, geen pop of rock)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *