Home » Welke hoogbegaafde in jouw omgeving laat zich niet zien?

Welke hoogbegaafde in jouw omgeving laat zich niet zien?

Intermediair besteedt aandacht aan de keerzijde van hoogbegaafdheid: Hoe hoogbegaafden hun eigen grootste vijand kunnen zijn

‘Sinds enkele maanden weet ik dat ik veel kenmerken van hoogbegaafdheid heb. Dat is een ingrijpend gegeven als je 46 jaar bent en om de zoveel jaar in arbeidsconflictsituaties terechtkomt.’

Intermediair: “Ondanks de soms pittige aanvaringen op de werkvloer wil Van de Ven benadrukken dat veel hoogbegaafden het prima doen. ‘Als er al sprake is van arbeidsmarktproblematiek, dan kun je dat samenvatten als: het moeten managen van de valkuilen van de an sich prachtige, positieve eigenschap.’ Ook Spelbos bevestigt dat deze groep kwaliteiten op velerlei gebied heeft. ‘Het gaat om vaak zeer creatieve generalisten. Ze willen hun ding kunnen doen, en dat is: analyseren, creëren en oplossen.’”
Een verhelderend artikel van Robert Heeg over hoogbegaafdheid op de werkvloer.

Problemen voorkomen

Wat kunnen we doen om deze problemen op de werkvloer te voorkomen? Jonge hoogbegaafden deze vaardigheden leren ontwikkelen en hen de ruimte geven. Wat kunnen we laten? Deze kinderen in een systeem blijven duwen van aanpassingsonderwijs!
Hoogbegaafde kinderen krijgen vaak eerst allerlei negatieve kritiek, commentaar en waarschuwingen over hun gedrag, hun handelen, hun manier van denken zelfs. Het leidt tot onderduiken, onderpresteren, een rol aannemen en bijvoorbeeld een heel drukke ‘lastpak’ worden of zich dan maar extreem aanpassen en onzichtbaar maken. In mijn boek met ervaringsverhalen van ouders met hoogbegaafde kinderen, ‘Mijn hoogbegaafde kind en ik’, zijn talloze voorbeelden te vinden van coping behavior: noem het gerust schijnbewegingen om te zorgen dat de confrontaties stoppen, het afgezonderd worden in de klas, de eenzaamheid van ‘anders’ zijn. Deze noodgrepen zijn op latere leeftijd soms zeer moeilijk te herkennen. Maar lukt dat wel dan kan het afleren ervan het genezingsproces in gang zetten. Het voordeel van hoogbegaafdheid is dat een hoogbegaafde doorgaans heel goed in staat is te schakelen, wanneer er ruimte gevoeld wordt en kennis wordt gedeeld.
Welke hoogbegaafde in jouw omgeving laat zich pas zien als hij/zij enig begrip ervaart? Informeer je over hoogbegaafdheid, als ouder, als leerkracht, als partner, als vriend, als collega, als werkgever.
Een informatieavond bijwonen en weten wat je voor hoogbegaafde kinderen kunt betekenen? Hier vind je mijn agenda. Ik zie je graag bij mijn presentaties.
(c) Suzanne Buis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *