• 0 Items - 0.00
  • Geen producten in winkelmand.

Blog

 • Home
Suzanne Buis Gedachtenschenker door Petra van Vliet

Persoonlijk blog

Wat een eer: ik ben genomineerd voor de Mensa Fonds Award! Dat zag ik niet aankomen. Mensa is de internationale vereniging voor hoogbegaafden. Als je bij een officiële IQ-test meer dan 130 scoort – 100 is het gemiddelde – dan kun je je via Mensa verbinden met hoogbegaafden wereldwijd. In veel landen is dat iets wat je op je cv zet. In Nederland werkt dat anders: dan kun je beter niets zeggen, om vooroordelen en onvriendelijke opmerkingen uit de weg te gaan.
Ik vind dat zeer onwenselijk. Door niet te erkennen dat iemand hoogbegaafd is, kan hij of zij zich minder goed ontwikkelen. Talent komt niet tot bloei, je helpt die persoon en zelfs de hele de maatschappij er niet mee vooruit.

Mensa Fonds Award

Stichting Mensa Fonds zet zich ervoor in dat de talenten van hoogbegaafden worden benut en de betekenis van hoogbegaafdheid voor de samenleving meer zichtbaar wordt. Dit realiseren zij door kennis te verspreiden over hoge algemene intelligentie, en door bijzondere prestaties aan te moedigen en projecten en onderzoek te ondersteunen.
Met een Mensa Fonds Award wordt er aandacht gegeneerd voor ‘best practices’ op de gebieden Onderwijs, Werk en Maatschappij.
Van groot gewicht voor het toekennen van individuele Awards:
1.    Zichtbaar maken van de betekenis van hoge algemene intelligentie voor de samenleving
2.    Steunen van best practices om zeer hoge intelligentie optimaal te benutten
3.    Bijdragen aan een positieve beeldvorming over hoogbegaafdheid en maatschappelijke kansen
Hiernaast wordt bij alle kandidaten het onderscheidende karakter van de bijdrage meegewogen.

‘Sorry, mevrouw Buis, uw IQ is gekelderd’

Het is zondagmiddag en ik heb drie oproepen gemist van de Mensa. Ik word geregeld benaderd voor lezingen en interviews, maar dat is zelden zo dringend dat iemand op zondagmiddag belt. Had ik mijn lidmaatschap niet betaald? Of bestond er vanwege mijn niet al te serieuze filmpjes op YouTube een ernstig vermoeden dat ik de IQ >130 niet meer zou halen?
Ik belde terug.
Voorzitter Grethe van Geffe informeerde vriendelijk hoe het met me ging. Ik antwoordde dat dat enigszins afhing van wat zij mij ging vertellen. En toen zei ze: ‘Suzanne, je bent genomineerd voor de Mensa Fonds Award. Je behoort tot de drie genomineerden in de categorie Maatschappij.’
Wat ik me ervan herinner (want ik was even van mijn stuk gebracht) is dat ik de nominatie heb gekregen vanwege mijn openheid over hoogbegaafdheid, mijn boeken, lezingen en de teksten die ik deel op social media. En het is gaaf om daarvoor erkend te worden, want dat doe ik vol liefs.

And the winner is…

Op 11 november is de uitreiking van de Awards in een mooi landgoed in Doorn. Wil je dit feest bijwonen, meld je dan aan bij Mensa Fonds.
Ik ben heel benieuwd naar de uitslag, uiteraard, ook omdat ik de genomineerde ‘concurrentie’ hoog acht. Wat de nominatie me in ieder geval al brengt: dankbaarheid dat mijn werk gewaardeerd wordt, dat mijn inspanningen zichtbaar zijn en dat ik als persoon gezien word. Het onderstreept een van mijn drijfveren: zorgen dat mensen gezien worden. Zoals de zieners, beelddenkers, hooggevoelige kinderen en volwassenen en hoogbegaafden; mensen die als ze gezien durven worden, de wereld zichtbaar kunnen veranderen.
Tot zover voor nu van deze genomineerde. U hoort nog van mij.
Suzanne Buis
Boeken waarmee ik hoogbegaafdheid begrijpelijker wil maken zijn De droomdenker en Mijn hoogbegaafde kind en ik. Ik geef ook lezingen en workshops.

UPDATE

Het juryrapport is gepubliceerd. Lees hier meer over de nominatie van Suzanne Buis in het juryrapport.
Foto’s: Petra van Vliet

Comments(2)

  • Mireille Sampimon

  • 5 jaren ago

  Gefeliciteerd Suzanne. De andere genomineerden ken ik niet, maar ik vind het sowieso terecht dat jij genomineerd bent. Je doet zo veel goeds om een eerlijk beeld van hoogbegaafdheid te schetsen! Ik zal voor je duimen op 11 november. Daarvoor trouwens ook al.

   • Suzanne Buis

   • 5 jaren ago

   Wat aardig en attent, dankjewel voor je bemoedigende en waarderende woorden, Mireille!
   Hartelijke groeten,
   Suzanne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.