• 0 Items - 0,00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
ukIQ-baby
Herken je dat, zo’n kind dat denkend geboren wordt? Nog maar net op de wereld, en plop, de ogen zijn wijd open. Ze kijken je onderzoekend aan, alsof het kind wil zeggen: ‘en wie ben jij?’.
Van die kinderen die direct observeren. Die niet willen slapen overdag. Die beziggehouden willen worden: niet in hun bedje liggen, niet in de box zitten, nee, het liefst worden ze gedragen, in een draagzak, in je armen, waar dan ook.
Dit schreef Lilian van der Poel van ukIQ. Het sluit naadloos aan bij mijn eigen ervaring: ik wist niet dat er ook andere babytypes bestaan 🙈 Heel normaal, die baby’s van mij, alleen de verloskundigen en anderen reageren zo verwonderd op mijn kinderen…

Ja, achteraf…

Langzamerhand leerde ik meer, vooral bij het interviewen van ouders voor mijn boeken Mijn hoogbegaafde kind en ik en Mijn hoogbegaafde puber en de online cursus hoogbegaafdheid. Ouders die later de foto’s bekeken en steeds dachten dat het boek ‘Oei ik groei’ niet klopte, of andere ‘lijstjes’ van wanneer je kind wat ‘kan’.
Ja, achteraf zie je het wel… Deze baby’s willen zien. Ze willen meemaken, ze willen….ja, wat willen ze eigenlijk? Leren!
Dat is wat deze kinderen willen. Herken je je kind? Je kleinkind? Een kind in je groep? En wil je meer informatie?

Lilian van der Poel schreef het boek Bijdehante baby’s en pittige peuters; Herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong bij jonge kinderen. 

Over Bijdehante baby’s en pittige peuters

Drs. Lilian van der Poel-de Schipper introduceert in dit boek de XL-signaleringslijst voor het herkennen van een ontwikkelingsvoorsprong bij baby’s en peuters. Pedagogisch medewerkers en allen die zich vanuit professie of interesse bezighouden met jonge kinderen vinden in dit boek tientallen voorbeelden die zichtbaar maken hoe een ontwikkelingsvoorsprong eruit zou kunnen zien.

Met behulp van de XL-signaleringslijst bekijken drs. Lilian van der Poel-de Schipper en haar collega’s van ukIQ het kind in zijn geheel. ‘We kijken dus niet alleen naar cognitieve aspecten, zoals veel andere instrumenten doen. We richten ons op het hele wezen van het kind, op zijn denken en op wie hij is, en besteden daardoor aandacht aan de complete ontwikkeling van het kind. Deel 1 van dit boek biedt een theoretisch kader. Deel 2 van dit boek gaat in op de praktijk van het signaleren en begeleiden van jonge kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. Daarbij besteden we ook aandacht aan de rol van de ouders. In de bijlagen vind je naast de XL-signaleringslijst ook andere handige documenten voor bijvoorbeeld het doen van observaties en het maken van plannen.’

Meer info?  De website van ukIQ is https://ukiq.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *