• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
RTVZaanstreek still interview Suzanne Buis Bert van Galen

Vertellen over boeken schrijven is altijd leuk, en vooral in de feestelijke Kinderboekenweek! Dit jaar bezocht ik scholen in allerlei uithoeken van het land. De meeste kinderen in de bovenbouw kennen de series die ik heb geschreven, bewerkt en vertaald: Lizzy, Floortje Bellefleur, De Glitterclub, Deltora, IsaBella, de Zeepaardjesschool en een van de filmboeken van de Kameleon. Ook De droomdenker kennen veel kinderen en leerkrachten. Altijd fijn om de vragen van kinderen te mogen beantwoorden!

Verhalen maken

Over mijn werk vertellen is leuk, maar wat ik nog net iets leuker vind, is vertellen over verhalen maken. Hoe bedenk je een verhaal? Waar begin je? Wat wil je maken? Voor wie? Welke soorten verhalen ken je? Zijn er echt zo veel verhalenbedenkers in de wereld? Wat doen die dan allemaal? En waarom kan het heel nuttig zijn om te gamen, als je schrijver wilt worden?

Bak een verhaal

Het maken van een verhaal leg ik uit als het bakken van een appeltaart. Met de kinderen ga ik op zoek naar ingrediënten en een recept. Sommige kinderen zijn dol op nieuwe woorden, zoals fictie, plot, personage. Anderen denken graag na over het effect dat ze willen bereiken. Zelf vind ik het ook nog steeds wonderlijk dat je als verhalenbedenker een emotie kunt laten ontstaan bij je lezer of luisteraar.

Plaatjes erbij

En dan zijn er natuurlijk de beelddenkers, die letterlijk nadenken over het beeld. Hoe ziet het filmpje eruit in je hoofd, van het verhaal dat je bedenkt? Beweegt het? Is het snel, kleurig, getekend, met poppetjes gemaakt, door de computer, ‘echt’?

Snel resultaat

Het is fantastisch om het effect van lessen in Storytelling op de kinderen te zien. In een uurtje bereiken we al zo veel samen. Kinderen uit plusklassen zijn vaak wel anderhalf uur fanatiek aan het denken, vragen en suggesties doen.

Tv? Radio, toch?!

Tussendoor snel naar Zaanradio voor een interview. Ik meld me fris onder de douche vandaan, hup trui aan, geen tijd voor make-up (altijd een beetje extra chaos in deze weken). Verrassing: we gaan tv-opnames maken! Aha, wel, dan maar in mijn blote hoofd – een schrijver is toch geen filmster 😉
Het werd een prettig gesprek over hoe ik boeken schrijf en het nut van samen boeken lezen. Je kunt het filmpje hier bekijken.

Aan het werk

Na de Kinderboekenweek zit ik thuis te tikken. Eigenlijk mis ik de kinderen dan wel. Maar ze hebben het te druk… schrijft een lieve moeder die een schrijversbezoek regelde voor zes groepen van de Christoffelschool in Gendringen:
Vanochtend was ik in de schoolbieb en er is een ware run op jouw boeken 🙂 Ze zijn allemaal uitgeleend maar ook al (soms door meerdere leerlingen in de rij) gereserveerd. Er kwam ook een jongen uit Rosalie haar klas vragen of ik een boek van Lizzy voor hem kon reserveren. “Want in de boeken van Suzanne Buis komen ook stoere jongens voor hoor” voegde hij nog even toe alsof hij moest uitleggen waarom een jongen Lizzy zou willen lezen.
En superleuk hoeveel ouders ik al gehoord heb waarvan de kinderen opeens boeken gaan schrijven, want boeken kun je vanaf je zesde al schrijven gaat het nu op school rond. Helemaal leuk.

Zo fijn! Bedankt Inge, RTV Zaanstreek, en iedereen die gezorgd heeft voor deze gezellige Kinderboekenweek!
Vol liefs,
Suzanne Buis