• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
Jonge wetenschappers bij Nemo

Ken je het advies om rustig aan te doen? Irritant, toch? Want waarschijnlijk heb jij ook zo’n brein dat steeds iets nieuws bedenkt, en ben je iemand die liever iets dóet. Daarover schreef ik al eens: de onrust bij het rust moetenvinden. En ik deelde mijn 3 tips om toch te ontspannen, ondanks dat drukke gedoe in mijn hoofd.

Workaholic met smoesjes

Het is zeldzaam dat ik ‘een avondje bankhangen’ ervaar als iets leuks– en dan ben ik al zeker niet in mijn eentje. Ik durfde het vaak niet eens te gaan uitleggen, omdat ik dacht dat er iets aan mij mankeerde. Alsof ik smoesjes bedacht als een workaholic.

Met mijn kinderen ga ik ook graag op stap. Op de foto’s zie je ons bij Nemo in Amsterdam. Erg leuk en interessant, maar wel heftig als je zintuigen erg gevoelig zijn
Het blijft zoeken naar de balans tussen niet te weinig en niet teveel prikkels. Liever moe van veel dan gespannen van te weinig. Van de gedachte aan een bore-out krijg ik het echt benauwd.

En wat blijkt nu het serieus onderzoek, het klopt dus: een hoogsensitief brein word echt minder dan ‘normaal’ ontspannen van niets doen!
Over dit onderzoek naar het brein in ruste las ik bij Esther Bergsma. Zoals de meeste hb-ers ben ik ook hsp-er (hoogsensitief persoon): hoogsensitiviteit krijg je bij hoogbegaafdheid als bonus. Plus dat veel hoogbegaafden te maken hebben (gehad) met langdurig trauma, wat weer extra hoogsensitieve kenmerkenoplevert.
Hoe dat zit? Daarover lees je meer in dit blog: hoe word je minder hoogsensitief?

En lees zeker verder over het onderzoek, als je jezelf of je kinderen herkent in dit verhaal! Hier volgt een kleine samenvatting:

HSP-brein tijdens rust actiever

Uit breinonderzoek weten we dat het brein van hoogsensitieve mensen informatie diepgaander verwerkt dan van niet-hoogsensitieve mensen. Ze schakelen meer hersengebieden in als er een taak verricht moet worden en er zijn meer verbindingen tussen gebieden zichtbaar.
(…)
Tijdens rust blijkt het hoogsensitieve brein ook veel actiever. In de zeven belangrijkste breinnetwerken is veel meer uitwisseling te zien, dan bij niet-hoogsensitieve mensen, maar ook een paar onderactivaties.

Bron: hoogsensitief.nl