Home » ‘Moet ik mijn kind vertellen over hoogbegaafdheid? Is dat handig?’

‘Moet ik mijn kind vertellen over hoogbegaafdheid? Is dat handig?’

Ja, zonder enige twijfel: ja. Zorg dat je met je hoogbegaafde kind bespreekt wat hoogbegaafdheid inhoudt. Is er vermoeden van hoogbegaafdheid? Ook dan kan het verstandig zijn om er eens over te lezen en praten. Misschien is je kind al lang gewend om zich aan te passen en vallen de kenmerken wegens onderpresteren niet meer op.
Open het gesprek via de toegankelijke online cursus hoogbegaafdheid.
Voorkom dat je kind zelf (onjuiste, zelfs gevaarlijke) conclusies gaat trekkenover waar hij/zij zo vaak anders reageert. Het is schrikbarend hoeveel hoogbegaafden denken of geregeld gedacht hebben dat ze dom zijn. Hoe dat werkt, en wat je daar tegen kunt beginnen, vertel ik je in de tien videolessen van de online cursus hoogbegaafdheid.
Het tweede deel van de videolessen kun je samen met je kind(eren) kijken, vanaf een jaar of 7. Via de clips maak je de belangrijkste thema’s, valkuilen en uitdagingen bespreekbaar. Je hoeft zelf niet aan je kind uit te leggen of voor te lezen, je kunt samen naar de video luisteren en kijken.
Dat maakt het gesprek over hoogbegaafdheid veel prettiger. Je kind kan makkelijker zeggen of hij/zij zich in bepaalde dingen herkent – of juist niet.
Wil je (samen) verder lezen, dan kan dat in het bijgaande e-book van De droomdenker.
Voor ervaringsverhalen van andere gezinnen en meer informatie over achtergronden, kun je de andere drie thema-e-books lezen.

Waarom is het zo belangrijk om meer over hoogbegaafdheid te weten?