• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Blog

  • Home
Martin Cook Chiropractie Castricum

Waarom gevoelige, snelle denkers baat hebben bij het onderzoeken van primaire reflexen en sensorische reflexintegratie.

Martin Cook, eigenaar van praktijk Chiropractie Castricum, ontving vorige week de award voor Chiropractor van het jaar 2018 van de Dutch Chiropractors Federation. Auteur en uitgever Suzanne Buis legt uit waarom hoogbegaafde kinderen baat hebben bij zijn manier van werken.
Suzanne Buis: ‘Hoogbegaafde kinderen en volwassenen hebben vaak een sterk functionerende rechterhersenhelft – de kant die op school getraind wordt voor succes in het (zaken)leven. Door veel denken en minder aandacht voor beweging (linkerhersenhelft) mist er vaak een goede connectie met het lichaam, het welbekende ‘in je hoofd zitten’. Een gevolg is bijvoorbeeld moe zijn, maar toch moeite hebben met slapen, door piekeren of doordat er nog zo veel ideeën door je hoofd gaan.
Lichamelijke activiteit zoals sporten vinden veel denkers ‘zonde van de tijd’. Dit viel me op bij het interviewen van tieners en volwassenen voor Mijn hoogbegaafde puber. Daarin vertellen ook hb-sporters over het nut van sporten voor hun denkprocessen.

Hoogbegaafdheid en fysieke klachten

Wat me ook opvalt, is dat veel hoogbegaafden fysieke klachten hebben, zoals rugklachten en problemen in het bekken. Daar zijn uiteenlopende redenen voor. Ze blijken ook heel goed te zijn in het ‘wegredeneren’ van lichamelijke ongemakken, en lopen er dan vaak zo lang mee door dat het lichaam gaat compenseren. Hier kom ik ongetwijfeld nog op terug, want het is een uitgebreid onderzoek waard.
Wat ik nu zeker wel wil delen, is dat ik na bijna 30 jaar fysio, specialisten, homeopathie enz enorm veel baat heb bij de behandelingen die ik de afgelopen jaren mocht ondergaan bij de mensen van Chiropractie Castricum. En dan wordt de eigenaar ook nog Chiropractor van het jaar 2018!’
Lees hier waarom in het artikel dat ik schreef voor het Noordhollands Dagblad:

Australiër in Noord-Holland

De uit Melbourne, Australië, afkomstige Martin Cook (40) kwam in 2010 werken in de praktijk aan de Stationsweg in Castricum. In 2013 nam Cook de praktijk over. Op zijn wensenlijst had hij al jaren staan dat hij wilde wonen en werken in de buurt van strand en bossen, in een stad met grachten. In Amsterdam heeft hij met collega Ed Hicks een tweede praktijk, Pure Health Chiropractic, op de Stadionweg. Ook in deze praktijk is iedereen welkom, van jong en oud, en specifiek voor ondersteuning van vrouwen bij zwangerschap en de eerste jaren van de baby.

Regelmatig onderhoud

Chiropractie is wereldwijd een grote geregistreerde beroepsgroep in de gezondheidszorg. Martin: ‘In veel landen is een bezoek aan de chiropractor zoiets als de halfjaarlijkse controle door de tandarts: om te laten checken of alles in orde is en om problemen te voorkomen. Van je gebit zeg je ook niet ‘ik laat er pas naar kijken als het echt niet meer gaat’.’
In Nederland is chiropractie nog niet zo heel bekend, mede doordat er in Nederland geen opleiding voor is. De studie voor chiropractor duurt 5 jaar. Na afstuderen zijn er verschillende opties voor vervolgstudies. Op het moment doet Martin bijvoorbeeld een post graduate master in ‘musculoskeletal paediatrics’.

‘Ik leed onder de fysieke pijn en het niet kunnen bewegen.’

Een tiener zonder hoop

Cooks missie komt voort uit een persoonlijke, ellendige situatie. Op zijn vijftiende raakte hij geblesseerd bij het basketballen. Artsen, specialisten, niemand wist hem in de jaren die volgden te helpen. Intussen kwam het steeds vaker voor dat hij vanwege de pijn zijn bed niet meer uit kon.
‘Dat was zwaar, ik had geen idee meer hoe ik nog iets van mijn leven zou kunnen maken.’ Een vriend bracht hem naar een chiropractor. ‘Vanaf de eerste behandeling ging het beter; ik heb geen dag meer in bed door hoeven brengen.’ Het diepe herstel duurde nog maanden, en daarna ging er nog een half jaar voorbij voordat Martin kon geloven dat het écht over was.

Subtiele bewegingen en correcties zorgen dat het helingsproces kan beginnen.

Problemen voorkomen

‘De methode waar we voornamelijk mee werken heet Sacro-Occipital Technique (SOT). Subtiele bewegingen en specifieke correcties zorgen voor optimale doorstroming van de zenuwen, waardoor het lichaam zelf met het helingsproces kan beginnen.’
De zachte, vriendelijke methodes zijn ook zeer geschikt voor het behandelen van jonge kinderen en baby’s. Martin: ‘Vaak komen ouders met hun baby omdat ze veel huilen, een plat hoofdje hebben of omdat ze niet goed drinken of groeien. Aan de ene kant kunnen ouders heel goed aanvoelen wat er met hun kind aan de hand is, aan de andere kant kunnen ze sommige dingen niet duiden. Zeker na een ‘anders verlopen’ bevalling is het raadzaam te laten checken of de baby in orde is. Een optimaal functionerend lichaam zorgt dat het brein zich evenwichtig kan ontwikkelen.’

Kennis delen

In zijn praktijken werkt Martin met een team zeer gedreven chiropractors uit onder andere Australië en Engeland. Regelmatig volgen ze seminars, of geven zelf les over onder meer de Sacro-Occipitale techniek. ‘Mijn visie en missie zijn altijd geweest om zo veel mogelijk mensen te helpen om naar hun potentie te leven. Chiropractie beschouw ik als de gift die me helpt om dat te bereiken. Er is zo veel kennis die tijdens deze conferenties wordt gedeeld. Het vak is letterlijk in beweging, en wij zijn altijd op zoek naar de optimale verbinding.’
Meer informatie over Chiropractie Castricum www.chiropractiecastricum.nl.
(c) Suzanne Buis, 2019, Noord-Hollands Dagblad
Als auteur van diverse boeken voor hoogbegaafde, hoogsensitieve, beelddenkende kinderen en volwassenen, en als moeder van drie dochters, raakte Suzanne Buis gefascineerd door de informatie over primaire reflexen en sensorische integratie.
Droomdenkers, zoals Buis deze kinderen en volwassenen noemt, krijgen vaak stress thuis en op school, als ze zich niet optimaal kunnen ontwikkelen. Chiropractie, zo heeft ze zelf en met haar dochters ervaren, kan sterk bijdragen aan ontspanning en meer verbinding tussen ‘hoofd en hart’. Inmiddels heeft Suzanne diverse opleidingen gevolgd op dit gebied.
Heb je interesse in meer informatie of zou je vrijblijvend een gesprek willen hierover, neem dan contact op.