Denken in beelden
Alle kinderen zijn eerst beelddenkers: een baby denkt aan mamma en ziet een plaatje van de mamma. Volwassenen maken baby’s duidelijk dat daar een woord bij hoort. Als een baby voor het eerst ‘mamma’ zegt, krijgt hij of zij waardering en het gehoopte resultaat. Daarmee gaat de baby inzien wat het nut is van het gebruiken van taal.
Zo leer je om (ook) te denken in woorden.
Surround bioscoop
Bij je geboorte gaat je rechterhersenhelft direct fanatiek aan de slag; na de eerste levensjaren wordt je linkerhersenhelft, waar het taaldenken zit, steeds actiever.
Dit gebeurt niet bij alle kinderen in hetzelfde tempo of op dezelfde manier. Per klas blijft bij 2 of 3 kinderen de rechterhersenhelft de nr 1 . Horen deze kinderen iemand praten, of lezen ze een tekst, dan zien ze alsnog vooral plaatjes. Ze zijn daar zo goed in, dat ze per seconde meer beelden kunnen zien dan je op tv ziet. Bij die beelden voelen ze vaak van alles, soms horen ze er geluiden bij: je kunt je voorstellen dat het heel druk kan zijn met zo’n ‘surround bioscoop‘ in je hoofd. En als je zo druk bent met droomdenken, dan mis je weleens een deel van wat je leest of wat iemand je vertelt.
Aan de buitenkant van een bioscoop kun je niet zien of er op dat moment een film draait, of welke film dat dan is. Daarom hangen er grote borden op het gebouw, met spectaculaire foto’s en illustraties. Zo krijgen mensen interesse in wat er binnen gebeurt.
Beelddenkers hebben vaak niet in de gaten dat de meeste andere mensen niet steeds van die films in hun hoofd hebben. Wouter krijgt het inzicht dat hij anderen meer in – zicht geeft door zich te uiten over de beelden in zijn hoofd, door te vertellen of tekeningen te maken.
Blogs over Beelddenken
Concentratieproblemen en toch met plezier leren
Jongen (13, hoogbegaafd, vwo-advies, alsnog in de brugklas van vmbo): ‘Ik doe écht m’n best, maar ik haal toch onvoldoendes. […]
Voor- en nadelen van beelddenken, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit
Wat kan helpen bij beelddenken, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid? Wat ‘helpt’ bij beelddenken? Hoe ga je om met hoogbegaafdheid? Wat maakt hooggevoeligheid […]
Hoe weet je of je kind beelddenker is?
Het Wereldspel test zonder taal Voor veel ouders is het de eerste vraag wanneer het gaat over beelddenken: hoe weet […]
Video's over beelddenken
De LEREN LEREN Methode
- In een paar uur tijd leer je sneller en beter leren met je eigen visuele talenten.
- Wetenschappelijk onderzoek bewijst de effectiviteit.
- Zeer geschikt bij dyslexie, concentratieproblemen, hoogbegaafdheid en beelddenken.
- Unieke visueel zintuiglijke, effectief bewezen leertechnieken.
- Voor iedereen die wil leren leren en werken.
Voor middelbare scholieren
is er het VO-programma van 6 klokuren: 1 (zater)dag of 2 dagdelen.
Dit wordt elke maand gegeven in het Droomdenkers Talentcentrum in Limmen.
Sinds de studiedag vorige week is hij al drie keer uit zichzelf huiswerk gaan maken! Ik ben verbijsterd!
~ VERBIJSTERDE MOEDER
Het Droomdenkers Talentcentrum is een zeer welkome plek in de regio. Er is maar weinig tot geen ondersteuning en/of begeleiding te vinden op het gebied van creatief/beeldenkende hoogbegaafde jeugd. Het is laagdrempelig, waardoor het voor kinderen makkelijk is om er heen te gaan en ze blij terugkomen. Suzanne is vanuit haar ervaringsdeskundigheid en affiniteit zeer veelzijdig en ruimdenkend in mogelijkheden en begeleiding.
~ MIRIS REUVER
AMBULANT BEGELEIDER BIJ ROC HORIZON COLLEGE