• 0 Items - 0.00
    • Geen producten in winkelmand.

Boekbespreking

10 vragen aan Suzanne Buis voor je boekbespreking

Waar en wanneer ben je geboren?
Op 1 juli 1973 in Alkmaar.

Woon je daar nog steeds?
Ik heb op veel plekken gewoond, onder andere op de rivier de Vecht (waar de boeken over Lizzy zich afspelen). Ook woonde ik korte periodes in Australië, Portugal en Engeland. Nu woon ik weer dicht bij Alkmaar en bij het strand.

Heb je kinderen?
Drie dochters! Marissa Jolie is in juni 2005 geboren. Ik had geen leuker, liever, mooier meisje kunnen bedenken  
In september 2013 kreeg ik Femke Judy, zo grappig en gezellig, we zijn dol op haar!
Mijn derde dochter is in augustus 2015 geboren: Rosie Jane is ons prachtige, vrolijke meisje !

Wat zijn je hobby’s?
Op het strand zijn met mijn meisjes, films kijken, fotograferen, lezen, buiten eten met vrienden en al onze spelende kinderen.

Heb je huisdieren?
Konijnen en vissen.

Hoe kwam je op het idee om schrijfster te worden?
Ik schreef verhalen en dagboeken, ook als ik op reis was. Toen vond ik een baan als journalist en later als reclameschrijver. Daardoor werd ik gevraagd als vertaler van onder andere de Glitterclub en later als schrijver van de Floortje-serie. Dus ineens was ik schrijver en verdiende ik daar mijn geld mee.
Zo heb ik geleerd dat je maar het beste kunt doen wat je heel graag doet. Als je veel oefent en veel leert en je best doet, komt het wel goed 

Hoe word je schrijver of schrijfster?
Schrijver kun je op allerlei manieren worden. Van veel oefenen ga je steeds beter schrijven. Zeker als je echt voor je kunt zien hoe jouw hoofdpersonen dingen doen, hoe ze praten en denken. Je moet ook kunnen volhouden, want er gaat veel tijd zitten in een goed verhaal of boek. 

Dan op een dag kun je een verhaal naar een uitgeverij sturen en wie weet zijn zij enthousiast! Je kunt ook teksten op internet zetten, zoals bloggers doen. Maar kijk daar wel mee uit, want als je spijt krijgt, is het vaak moeilijk om je teksten weer te verwijderen. Doe het in ieder geval niet zonder het met je ouders en/of een leraar te bespreken.

Was je vroeger een zelfde persoon als Floortje Bellefleur en Lizzy?
Ik wilde ook graag dieren redden en hutten bouwen! Als ik bedenk dat Floortje gaat ponyrijden, dan ga ik zelf ponyrijden. Ik heb met dolfijnen gezwommen voor Lizzy deel 5; voor Floortje ben ik in een timmerdorp geweest, in Londen voor Floortje in Engeland, Floortje gaat zeilen is vrijwel waargebeurd. 

Hoe kom je op originele onderwerpen voor een boek?
Een keer of tien per jaar ben ik als schrijver op bezoek op basisscholen. Dan vraag ik aan de kinderen waar ze over willen lezen. Daar komen soms goede ideeën uit. Ik praat ook met buurkinderen. Ze hadden het vaak over talentenshows op tv; daardoor kwam ik op het idee voor Floortje op tv.

Wat zijn je lievelingsboeken?
De boeken over Madelief, van Guus Kuijer, las ik vroeger graag. Het leek net alsof dat meisje echt leefde, als ik aan het lezen was. En de boeken van Roald Dahl zijn zo bijzonder, want er gebeuren de raarste dingen. Terwijl je het leest, ga je het allemaal nog geloven ook! Dat vind ik zo knap. Dat kon Annie MG Schmidt ook goed. Wat ook heel knap is, vind ik, is dat de boeken nog steeds heel leuk zijn, ook al zijn ze lang geleden geschreven. Tijdloos noemen ze dat.