Schrijver in de klas

Een echte schrijver bij jou in de klas, lijkt dat je ook leuk? Als Suzanne Buis jouw klas bezoekt, vertelt ze over haar werk als schrijver, ze legt uit hoe het werkt om een boek te schrijven en hoe het uitgegeven wordt. En natuurlijk mag je al je vragen stellen. Vaak heeft Suzanne ook vragen voor lezers, want ze is altijd benieuwd naar wat jullie graag willen lezen. Zo zijn heel wat boeken over Floortje Bellefleur ontstaan: door ideeën die Suzanne kreeg van lezers.

Een schoolbezoek wordt altijd met de juf of meester afgestemd. Zo kan Suzanne speciale aandacht besteden aan een thema, bijvoorbeeld aan dolfijnen in het wild en dolfijntherapie, met de speciale lesbrief over Lizzy traint dolfijnen.

Ook geeft Suzanne graag gouden tips om een goed verhaal te schrijven. Want lezen is leuk, en zelf schrijven is misschien nog net iets leuker!

Suzanne Buis geeft de gastlessen op scholen met veel plezier. ‘In korte tijd beseffen de kinderen dat ze allemaal een verhaal kunnen maken. Bedenken, het filmpje in je hoofd zien, is het belangrijkste werk. Het opschrijven of intypen, waar de kinderen zich vaak zorgen over maken, gaat daarna een stuk gemakkelijker.’

Scholen, bibliotheken en verenigingen kunnen Suzanne Buis rechtstreeks boeken: neem contact op. Suzanne is ook te boeken via De Schrijverscentrale.

Je krijgt gouden tips en maakt oefeningen die worden besproken.
Zo ga je naar huis met een hoofd vol ideeën waarmee je nog heel lang kunt schrijven!

Schrijver Suzanne Buis op schoolbezoek

Julia (8) van de Pax Christi in Limmen had een speciale verrassing voor haar groep 5. Tijdens haar boekbespreking over Floortje wil voetballen liet ze een prachtige, zelfgemaakte powerpoint presentatie zien. Bij de foto van de schrijfster liep ze naar de deur: ‘En dan is hier… de schrijfster: Suzanne Buis!’

Julia had samen met haar moeder en de ouderraad geregeld dat Suzanne Buis een bezoek bracht aan groep 5. Julia maakte haar boekbespreking af en daarna hielp Suzanne bij het beantwoorden van de vele vragen van het enthousiaste publiek.

Julia hield een quiz en alle kinderen hadden goed opgelet en werden beloond met een sticker en een boekenlegger. En Julia kreeg een ‘goed’!

Na de boekbespreking vertelde Suzanne iets meer over haar werk. Ze liet boeken zien die ze voor Uitgeverij Kluitman uit Alkmaar schrijft en vertaalt, van Lizzy, Floortje, Deltora en de Glitterclub. Vooral het boek van de tweede Kameleonfilm was bekend in de klas. Daarna gaf ze tips over hoe je een goed verhaal kunt schrijven: wat heb je nodig en hoe kun je het beste te werk gaan. Tenslottehad ze een vraag aan de leerlingen, want na 18 boeken over Floortje wilde ze graag hulp bij het bedenken van een nieuwe titel die de kinderen leuk zouden vinden. Er volgden tientallen ideeën.

Aan het einde van de les was er nog even tijd voor een mooi cadeau van Julia voor Suzanne en van Suzanne aan de school: twee Floortjeboeken en een boek van de Lizzy-serie. Voor de dyslectische lezers was er nog een extra Lizzy-boek in het speciale lettertype Dyslexie.