Mijn hoogbegaafde kind en ik

In ‘Mijn hoogbegaafde kind en ik’ vertellen ouders over hun zeer intelligente kind, over verwarring, verdriet en onbegrip op school en in de omgeving. Met tips van 40 deskundigen, een checklist en aanbevolen boeken over hoogbegaafdheid.

Op Facebook postte uitgeefster Nanda Roep hoe geschokt ze was toen bleek dat haar dochter meer-/hoger begaafd was. Zij scoorde op dat moment namelijk ónder vmbo. Nanda’s collega Suzanne Buis reageerde. Zij weet haar hele leven al dat ze hoogbegaafd is, maar er is nooit richting aan gegeven. Samen besloten ze: hier moet een boek van komen.

Wil je een gesigneerd exemplaar?
Bestel hier het boek bij Vol liefs.


Facebook: mijnhoogbegaafdekind

‘Mijn hoogbegaafde kind en ik’ geeft steun en herkenning aan ouders van hoger- en meerbegaafde kinderen.

Voor ‘Mijn hoogbegaafde kind & ik’ interviewde Suzanne Buis ouders die tot hun schrik hoogbegaafde kinderen blijken te hebben. Het zijn openhartige, soms schrijnende verhalen geworden over moeilijkheden met dochter of zoon. Er is geworstel met school, met eigen gevoelens. Het kan je flink van je stuk brengen, deze confrontatie met een kant van je kind die altijd onzichtbaar (of genegeerd?) is geweest. Ook voor hoogbegaafde ouders kan het als een verrassing komen.
Misschien heeft je kind helemaal geen specifiek, opvallend talent en stelt hij alleen lastige vragen, zit als een zombie te gamen, kan er geen lachje meer van af, gaat hij overal tegenin en wil hij niet meer naar school. Hoezo slim?

Voor ‘Mijn hoogbegaafde kind en ik’ ging Suzanne Buis intensieve gesprekken aan met ouders. Ze hoopt de lezers een boek te bieden dat in alle hevigheid een troost en steun kan zijn bij verwarrende gevoelens, en een inspiratie en motivatie om een nieuwe weg in te slaan bij het begeleiden van hoogbegaafde kinderen.

Marije van der Haar – Peters heeft de redactie van dit boek opgenomen. Zij heeft jarenlange ervaring voor bladen als Tina en Groter groeien, en was wegens haar eigen hoogbegaafdheid de perfecte aangewezen redactrice. Dankzij haar geven ruim veertig deskundigen kun advies in dit boek.

Met illustraties van Vick Striptekenaar.

Anderen over Mijn hoogbegaafde kind en ik

De valkuil van ouders met hoogbegaafde kinderen
‘In dit boek doet Suzanne Buis wat zij goed kan: verhalen delen van mensen die ergens mee worstelen. Zij interviewde tien ouders van meer- en hoogbegaafde kinderen en doet daar op heldere en toegankelijke wijze verslag van. Ieder verhaal op zich getuigt van een intensieve en zeker niet makkelijke zoektocht naar begrip en goede begeleiding. (…)

Zo staat dit boek vol met schrijnende voorbeelden, maar ook komen praktische problemen naar voren.

Wat mij vooral fascineert aan het boek is dat een groot deel van de 42 deskundigen, die ook aan het woord komen, aangeeft dat de valkuil van veel ouders is dat zij de weg voor hun kind willen vrijmaken van ieder obstakel, en dat uit vrijwel alle tien de verhalen blijkt dat ouders inderdaad sterk geneigd zijn dat te doen (vanuit enkel goede bedoelingen uiteraard). (…)’

Gerarda van der Veen, specialist hooggevoeligheid
Gifted@248, Magazine over (hoog)begaafde kinderen

Aanrader!
‘Mijn hoogbegaafde kind en ik is echt een aanrader voor ouders van hoogbegaafde kinderen! Ze kunnen zich herkennen in de verhalen van andere ouders en eventueel kunnen ze het boek uitlenen aan een leerkracht of familielid die maar niet snapt hoe lastig het voor deze kinderen en hun ouders kan zijn. In veel verhalen is te zien hoe het na jaren strijd toch goed (genoeg) komt. Dat steekt ouders een hart onder de riem.’

Hoogbegaafdheid zonder vooroordelen
‘Mijn hoogbegaafde kind en ik door Suzanne Buis is eindelijk een boek dat ik aan mensen om me heen kan aanbevelen om te lezen hoe begaafdheid nu echt voelt en is, vanuit de ervaring zonder vooroordelen, hokjes, schema’s of analyses. Aanvullend door de vele invalshoeken. Mooi ook dat ik door de verhalen me minder gekwetst hoef te voelen als ik als overbezorgd en lastig gezien wordt. Bevestiging dat het betekent dat ik goed bezig ben voor het welzijn van mijn kind, namelijk mijn gevoel en intuïtie volg.’

Taboe doorbrekend! Wat een erkenning voor ouders en kinderen!
‘Ik vond het een verademing om in Mijn hoogbegaafde kind en ik de ervaringsverhalen van ouders over hun leven met een kind of kinderen met een hoog IQ te lezen.
De tips van de deskundige zijn daarbij een mooie aanvulling, om meteen praktische tips te verkrijgen bij de uitdagingen waar het kind en de ouders mee te maken krijgen.
Ik ben dusdanig gefascineerd geraakt door het onderwerp en alles wat erbij komt kijken dat het mijn heeft doen besluiten om een opleiding talentbegeleiding te gaan doen!’

lezersreacties
bol.com

Geeft inzicht in verschillende aspecten van hoogbegaafdheid
Buis schrijft prettig en makkelijk leesbaar en snijdt en passant moeilijke onderwerpen aan
‘Suzanne Buis interviewde tien ouders van ‘meer- en hoogbegaafde kinderen’ voor haar boek Mijn hoogbegaafde kind en ik. Buis schrijft prettig en makkelijk leesbaar en snijdt en passant moeilijke onderwerpen aan, zoals het manipulatief inzetten van de hoge intelligentie van één van de kinderen in een Marokkaans gezin. Ze koppelt de verhalen aan tips. ‘Neem het niet te laconiek op als anderen suggereren dat je kind hoogbegaafd zou kunnen zijn,’ schrijft zij bij het verhaal van Linda, wier zoon zichzelf een ‘loser’ vindt.

Tussen de verhalen door geeft een groot aantal deskundigen op het gebied van hoogbegaafdheid tips en noemt valkuilen en ‘cadeaus’. Een boek dat inzicht geeft in verschillende aspecten van hoogbegaafdheid, de uitdagingen niet schuwt en toch een positieve invalshoek heeft.’

Tijdschrift Talent

Lezers van Mijn hoogbegaafde kind en ik kiezen ook voor:

Mijn hoogbegaafde puber
In dit boek vol persoonlijke verhalen zijn pubers, ouders, leerkrachten en onderzoekers het eens over wat daarvoor nodig is: loslaten en goed contact houden.

Tranen van mooite
Tranen van mooite is een boek met cartoons, gesprekjes, grappige opmerkingen en mooie gedachten. Typisch een kijkje in het hoofd van een gevoelige beelddenker! Vrolijk droomdenken.