Home » Dyslexie

Lettertype Dyslexie

 

Zie je op de rug (de zijkant) van de boeken dat witte vlakje met een d? Daar kun je een boek in lettertype Dyslexie aan herkennen.

Suzanne Buis is heel blij dat haar boeken over Lizzy en Floortje door Uitgeverij Kluitman ook worden gemaakt in het lettertype Dyslexie. Veel kinderen lezen een stuk gemakkelijker dankzij de speciale letters, ontworpen door Christian Boer. Voor dit speciale lettertype werd hij zelfs genomineerd voor ‘s werelds grootste en belangrijkste designprijs, de INDEX-Award!

Er zijn bij Kluitman inmiddels veel kinderboeken verschenen in het lettertype Dyslexie. Voor beginnende lezers zijn er de boeken over Bas en Brit, de onhandige Mees en spannende Dino-avonturen. Meiden zullen vast gaan voor een Lizzy- of Floortje-boek en jongens voor Koen Kampioen of de spannende serie Overleven in de wildernis. Ook paardenfans met dyslexie kunnen hun hart ophalen met de superleuke boeken over manege de Bleshof en de Heartland-serie.

Enkele verschillen tussen lettertype Dyslexie en andere fonts:

Mensen met dyslexie zien letters vaak gespiegeld, omgedraaid of met elkaar verwisseld. Christian Boer is grafisch vormgever en zelf dyslectisch. Hij ontwikkelde een lettertype waarbij de letters minder op elkaar lijken. Daardoor hebben mensen met dyslexie minder moeite met lezen en dus meer plezier in lezen!

Tussen de regels en alinea’s is meer witruimte. Door de extra rust en ruimte gaan kinderen met dyslexie het boek met meer enthousiasme tegemoet en willen ze liever lezen.

De letters zijn iets lichter van kleur, en het papier is iets minder fel wit. Hierdoor is het contrast tussen de woorden en de achtergrond minder heftig. Letters gaan minder ‘dansen’ op het papier.

Het lettertype Dyslexie maakt lezen makkelijker voor kinderen met dyslexie

Lizzy en Floortje voor dyslectische lezers

De boeken over Lizzy en Floortje worden ook gemaakt in het lettertype Dyslexie. Deze letter zorgt dat je tijdens het lezen zo min mogelijk woorden en letters door elkaar haalt. Het dyslexie-lettertype is ontworpen door Christian Boer. Sommige kinderen met dyslexie durven met deze boeken zelfs mee te doen aan een voorleeswedstrijd!

Leuke boeken met dyslexie-letter